Nyitva tartás 2015-től:

Hétfőtől csütörtökig 14-21 óráig
szombaton 9-15 óráig

Köszönjük

Üzenetét megkaptuk,

hamarosan válaszolunk rá.

Bezár

Miért éppen horvát?

Autók a tenger felé

Horvátországot senkinek sem kell bemutatni. Nehezen lehetett tudomást nem szerezni a szomszédban dühöngő négy éves őrületről, amely a II. világháború óta nem látott borzalmaival szennyezte tovább Európa idáig sem patyolat lelkiismeretét. Ezalatt a bátrabbak Croatia boom-boom party, illetve I survived the holidays in Croatia feliratú szuvenírekkel térhettek vissza a vészterhes horvát partokról. Vukovar földig rombolva (akkoriban a város helységtábláját átírták VUKOWAR - ra, BJELOVAR pedig БEЛОВАР lett), Eszék, Zára, Dubrovnik, Karlovac romokban, az ország kétharmada megszállás alatt, polgári áldozatok ezrei, menekültek százezrei, mindez Horvátország fejlődését és a virágzó turizmust nem meglepő módon kettétörte. 1995 után azonban megindultak az autók a tenger felé, és a horvátok már 2001-ben elérték, majd túllépték a háború előtti szintet, manapság pedig az Európai Unió küszöbén Horvátország a délszláv térség második legfejlettebb országává nőtte ki magát.

Horvátországot mindenkinek be kell mutatni. A magyar turisták tízezrei számtalanszor nincsenek is tudatában a nyílt titoknak - Horvátországban nem vagyunk idegenek. Túl a Monarchiával és a perszonálunióval kapcsolatos közhelyeken kevesen tudják, hogy Antal József magyar miniszterelnök nevét Zágráb egyik forgalmas utcája viseli, illetve, hogy a zágrábi püspökséget Szent László alapította 1094-ben, és a város is ezt az évet számítja fennállása kezdetének. Hvar szigetét sokan ismerik (a horvát Madeira), ám arról nem sokan hallottak, hogy Európa első újkori városi színházát itt nyitották meg 1612-ben, ahol a mai napig tisztelik Tháliát. A Plitvicei-tavaknál tömegek jártak, de a Nemzeti Parkon kívül az UNESCO Világörökség listáján további hat horvát terület található: Dubrovnik óvárosa, az Eupharsia-bazilika Porečben, Trogir (Trau) óvárosa, a Diocletiánus császár palotája és a történelmi központ Splitben, valamint a šŠibeniki székesegyház, a Szent-Lovro- katedrális. Habár Horvátország hivatalos nyelve a horvát, sajnálatos módon az elmúlt időszak rossz beidegződése még mindig általános az ún. szerb-horvát nyelv tekintetében: a mesterséges és politikától terhes ún. szerb-horvát nyelv többé nem létezik, kettévált, ami széthúzott. A képződmény eleve életképtelen volt, mivel ún. szerb-horvát kultúra nem létezik, a szerb és a horvát kultúra viszont gazdag és termékeny múltra tekint vissza. A nyelv pedig a kultúra hordozója, a horvát nyelven keresztül a horvát kultúrába nyernek beavatást az életörömre és tudásra vágyók.

Általános tudnivalók Horvátországról:

  • Terület: 56 538 km2
  • Lakosság: 4 750 000
  • Főváros: Zágráb (980 000 fő)
  • Pénznem: 1 kuna = 100 lipa
  • Hivatalos nyelv: horvát
  • Államforma: parlamentáris demokrácia, a horvát parlament a kétházas Szábor (Sabor)
  • Tengerpart hossza: 1778 km
  • A horvát szigetvilág: 1186 sziget, kb. 70 lakott
  • Fontosabb tengeri kikötők: Rijeka, Pula, Zadar, Split

Walkó Ádám

Csatlakozzon már futó nyelvtanfolyamaink egyikéhez

Elfelejtette megadni a nevét
Érvénytelen email címet adott meg
Kérem adja meg a telefonszámát
Mégsem

horvát - középfok után 2014. április 21. hétfõ 19:00 Heti 1x1.5 órában Hétfőnként Érdekel

Tervezett horvát nyelvtanfolyamok

Elfelejtette megadni a nevét
Érvénytelen email címet adott meg
Kérem adja meg a telefonszámát
Mégsem

horvát - kezdő   Érdekel

Elfelejtette megadni a nevét
Érvénytelen email címet adott meg
Kérem adja meg a telefonszámát
Mégsem

Ha nem találja az Önnek megfelelő tanfolyamot, írja meg nekünk, hogy hetente hányszor hány órát szeretne horvát nyelvet tanulni, mely napokon, milyen időpontokban ér rá, csoportos vagy egyéni tanfolyamra járna szívesen.

Interaktív szintfelmérő tesztek horvát nyelvből

A tesztkérdések megválaszolása után lehetősége van elküldeni az Effy nyelviskolának a teszt eredményét. Ez alapján felvesszük Önnel a kapcsolatot és az Ön nyelvtudásának megfelelő tanfolyamot ajánlunk.

I. Túlélő szint II. Alapfokú vizsgaszint III. Alapfok után IV. Középfokú vizsgaszint V. Középfok után VI. Felsőfokú vizsgaszint

Hasznos linkek horvát nyelvhez

Azuon Utazás optimalizáló. :-) Kiejtési szótár A világ legnagyobb kiejtési szótára anyanyelvi beszélőkkel. Loecsen Önálló tanulásra. Alap kifejezések, letölthetők mp3 és PDF formátumban. Intrepid Travel Olyasmi mint a Vayable, csak több helyen. Helyiek által szervezett túrák azoknak akik nem csak a bedekkerben leírtra kíváncsiak. Meetup Aktív közösségeket találhatóak itt, szakma, érdeklődési kör szerint válogatva. Bárkinek aki új helyen próbálna "berendezkedni". Mire számítson, aki külföldön munkát vállalna? Kis hasznos összefoglaló egy munkaerő közvetítőtől Szláv TeXtus Minden egy helyen a szláv irodalomról, kultúráról: Könyvrészletek, műfordítások, esszék, interjúk, aktuális hírek, események. Szó tanuló kártyák Vannak fenn mások által már elkészített kártyák, ezekből is tanulhat,kiegészítheti a már készeket,de csinálhat sajátokat is, hiszen szerkesztő program is van hozzá. :-) Quizlet Netes szókártya készítés több nyelven, több témakörben Adria Kalauz Olyan website ahol foglalhat szállást, megtervezheti az útvonalat, köthet biztosítást, bérelhet autót, és még a várható időjárást is megjósolják. :-). Globiwalk A valódi vendéglátás. :-) Ha bejelentkezik, vendég és vendéglátó is lehet. Couchsurfing Ugyan az mint a globiwalk. :-) Spotted by Locals Olyan zágrábi látnivalók amiket az ott élők ajánlanak. Horvátországi Magyar Nagykövetség   Nemzetiségi műsorok a magyar rádió hangtárából Europass Nyelvi útlevél, önéletrajzminták 22 nyelven Klaviatúra Ha nem állítaná át gépét más nyelvre jól jön ez az online klaviatúra