Nyitva tartás 2015-től:

Hétfőtől csütörtökig 14-21 óráig
szombaton 9-15 óráig

Köszönjük

Üzenetét megkaptuk,

hamarosan válaszolunk rá.

Bezár

Miért éppen horvát?

Autók a tenger felé

Horvátországot senkinek sem kell bemutatni. Nehezen lehetett tudomást nem szerezni a szomszédban dühöngő négy éves őrületről, amely a II. világháború óta nem látott borzalmaival szennyezte tovább Európa idáig sem patyolat lelkiismeretét. Ezalatt a bátrabbak Croatia boom-boom party, illetve I survived the holidays in Croatia feliratú szuvenírekkel térhettek vissza a vészterhes horvát partokról. Vukovar földig rombolva (akkoriban a város helységtábláját átírták VUKOWAR - ra, BJELOVAR pedig БEЛОВАР lett), Eszék, Zára, Dubrovnik, Karlovac romokban, az ország kétharmada megszállás alatt, polgári áldozatok ezrei, menekültek százezrei, mindez Horvátország fejlődését és a virágzó turizmust nem meglepő módon kettétörte. 1995 után azonban megindultak az autók a tenger felé, és a horvátok már 2001-ben elérték, majd túllépték a háború előtti szintet, manapság pedig az Európai Unió küszöbén Horvátország a délszláv térség második legfejlettebb országává nőtte ki magát.

Horvátországot mindenkinek be kell mutatni. A magyar turisták tízezrei számtalanszor nincsenek is tudatában a nyílt titoknak - Horvátországban nem vagyunk idegenek. Túl a Monarchiával és a perszonálunióval kapcsolatos közhelyeken kevesen tudják, hogy Antal József magyar miniszterelnök nevét Zágráb egyik forgalmas utcája viseli, illetve, hogy a zágrábi püspökséget Szent László alapította 1094-ben, és a város is ezt az évet számítja fennállása kezdetének. Hvar szigetét sokan ismerik (a horvát Madeira), ám arról nem sokan hallottak, hogy Európa első újkori városi színházát itt nyitották meg 1612-ben, ahol a mai napig tisztelik Tháliát. A Plitvicei-tavaknál tömegek jártak, de a Nemzeti Parkon kívül az UNESCO Világörökség listáján további hat horvát terület található: Dubrovnik óvárosa, az Eupharsia-bazilika Porečben, Trogir (Trau) óvárosa, a Diocletiánus császár palotája és a történelmi központ Splitben, valamint a šŠibeniki székesegyház, a Szent-Lovro- katedrális. Habár Horvátország hivatalos nyelve a horvát, sajnálatos módon az elmúlt időszak rossz beidegződése még mindig általános az ún. szerb-horvát nyelv tekintetében: a mesterséges és politikától terhes ún. szerb-horvát nyelv többé nem létezik, kettévált, ami széthúzott. A képződmény eleve életképtelen volt, mivel ún. szerb-horvát kultúra nem létezik, a szerb és a horvát kultúra viszont gazdag és termékeny múltra tekint vissza. A nyelv pedig a kultúra hordozója, a horvát nyelven keresztül a horvát kultúrába nyernek beavatást az életörömre és tudásra vágyók.

Általános tudnivalók Horvátországról:

  • Terület: 56 538 km2
  • Lakosság: 4 750 000
  • Főváros: Zágráb (980 000 fő)
  • Pénznem: 1 kuna = 100 lipa
  • Hivatalos nyelv: horvát
  • Államforma: parlamentáris demokrácia, a horvát parlament a kétházas Szábor (Sabor)
  • Tengerpart hossza: 1778 km
  • A horvát szigetvilág: 1186 sziget, kb. 70 lakott
  • Fontosabb tengeri kikötők: Rijeka, Pula, Zadar, Split

Walkó Ádám

Nemsokára induló horvát tanfolyamok

Elfelejtette megadni a nevét
Érvénytelen email címet adott meg
Kérem adja meg a telefonszámát
Mégsem

horvát - online kezdő 2015. szeptember 11. péntek 16:00 Heti 1x1.5 órában Péntekenként Érdekel

Tervezett horvát nyelvtanfolyamok

Elfelejtette megadni a nevét
Érvénytelen email címet adott meg
Kérem adja meg a telefonszámát
Mégsem

horvát - kezdő   Heti 1x1.5 órában Érdekel

Elfelejtette megadni a nevét
Érvénytelen email címet adott meg
Kérem adja meg a telefonszámát
Mégsem

Ha nem találja az Önnek megfelelő tanfolyamot, írja meg nekünk, hogy hetente hányszor hány órát szeretne horvát nyelvet tanulni, mely napokon, milyen időpontokban ér rá, csoportos vagy egyéni tanfolyamra járna szívesen.

Interaktív szintfelmérő tesztek horvát nyelvből

A tesztkérdések megválaszolása után lehetősége van elküldeni az Effy nyelviskolának a teszt eredményét. Ez alapján felvesszük Önnel a kapcsolatot és az Ön nyelvtudásának megfelelő tanfolyamot ajánlunk.

I. Túlélő szint II. Alapfokú vizsgaszint III. Alapfok után IV. Középfokú vizsgaszint V. Középfok után VI. Felsőfokú vizsgaszint

Munkalehetőségek horvát nyelvet beszélőknek

Junior Project Specialist with Polish/ Serbian/ Croatian Junior Project Specialist with Polish/ Serbian/ Croatian • Are you looking for a complex and challenging position? • Would you like to use your foreign language skills in your work? • Are you unfamiliar with the world of Call Centers? We offer the perfect job opportunity for you. Our multinational Client is looking for enthusiastic candidates who would like to join their team in Budapest. Junior Project Specialist with Polish/ Serbian/ Croatian Overview The Junior Project Specialist supports the Companys sales organization in their pre-sales or post-sales administrative activities with contracts, proposals, orders. This requires cooperative collaboration with the sales team and other supporting departments and functions (e.g. Procurement, Pricing, Legal, Billing etc.), with the objective to turn business opportunities to orders and then cash in a timely and accurate manner. Responsibilities: • Engage in sales opportunities in assistance to Sellers / Business Partners, • Understand client requirements and ensure documentation is fully compliant with client specifications and requirements, • Use appropriate collaborative / business tools and templates and coordinate the Companys sales team and other supporting departments to produce deliverables according to clients expectations, within time critical schedules, • Ensure satisfactory audit and review posture is maintained: through compliance with all relevant aspects of the process, • Utilize foreign language skills while engaging and cultivating relationships with Sellers and Business Partners Required skills and education: • Bachelors Degree • English: Fluent • Polish or Serbian or Croatian: Fluent • MS Office tools (Word, Excel, PowerPoint) Please note, that in this position you have to use more often English language than Polish/Serbian/Croatian (60-40%) Irodai diák munka Munkavégzés helye: Budapest, 13. kerület Feladat: Ügyfelekkel való kapcsolattartás, adminisztráció. Fizetés: br. 893 Ft/óra Munkaidő: Hétfőtől péntekig min. heti 15- 20 óra vállalása. Életkor: 18 éves kortól Feltételek: Betöltött 18. életév, nappali tagozatos, aktív hallgatói jogviszony. Megbízható, precíz munkavégzés, jó szervezőképesség és hatékony kommunikáció. Anyanyelvi szintű vagy felsőfokú HORVÁT nyelvtudás. Pedagógusi tanulmányok, hasonló tapasztalat, vagy pályázatírási tapasztalat előnyt jelent. Jelentkezés: Sinka Lea munkatársunknál. lea.sinka@eucsoport.hu Egyéb infó: Jelentkezni a lea.sinka@eucsoport.hu e-mail címen lehet, önéletrajz küldésével. A jelentkezés tárgya legyen: FH_HORVAT Kérlek az e-mailben a heti ráérésedet is tüntesd fel! Munkák Japántól-Argentínáig Vigyázat számos lejárt hirdetés is fenn van!

Hasznos linkek horvát nyelvhez

Azuon Utazás optimalizáló. :-) Kiejtési szótár A világ legnagyobb kiejtési szótára anyanyelvi beszélőkkel. Loecsen Önálló tanulásra. Alap kifejezések, letölthetők mp3 és PDF formátumban. Intrepid Travel Olyasmi mint a Vayable, csak több helyen. Helyiek által szervezett túrák azoknak akik nem csak a bedekkerben leírtra kíváncsiak. Meetup Aktív közösségeket találhatóak itt, szakma, érdeklődési kör szerint válogatva. Bárkinek aki új helyen próbálna "berendezkedni". Mire számítson, aki külföldön munkát vállalna? Kis hasznos összefoglaló egy munkaerő közvetítőtől Szláv TeXtus Minden egy helyen a szláv irodalomról, kultúráról: Könyvrészletek, műfordítások, esszék, interjúk, aktuális hírek, események. Szó tanuló kártyák Vannak fenn mások által már elkészített kártyák, ezekből is tanulhat,kiegészítheti a már készeket,de csinálhat sajátokat is, hiszen szerkesztő program is van hozzá. :-) Quizlet Netes szókártya készítés több nyelven, több témakörben Adria Kalauz Olyan website ahol foglalhat szállást, megtervezheti az útvonalat, köthet biztosítást, bérelhet autót, és még a várható időjárást is megjósolják. :-). Globiwalk A valódi vendéglátás. :-) Ha bejelentkezik, vendég és vendéglátó is lehet. Couchsurfing Ugyan az mint a globiwalk. :-) Spotted by Locals Olyan zágrábi látnivalók amiket az ott élők ajánlanak. Horvátországi Magyar Nagykövetség   Nemzetiségi műsorok a magyar rádió hangtárából Europass Nyelvi útlevél, önéletrajzminták 22 nyelven Klaviatúra Ha nem állítaná át gépét más nyelvre jól jön ez az online klaviatúra