Miért épp bosnyák?

„Európa No. 1.”

Ebben a sokatmondó üzenetben foglalta össze tapasztalatait a Közel- és Távol-Keletet is zsebre vágó barátom, amikor Szarajevóba érkezett.

Ha ez első hallásra túlzásnak is tűnik, muzulmán elfogultság és keresztény eufória nélkül is kijelenthető, hogy a délszláv háború előtt még „Európa Jeruzsáleme”-ként emlegetett bosnyák főváros egyedülálló az öreg kontinensen.

Az 1992-től 1995-ig tartó ostromban nem vérzett ki a város, és ma már a Bono Vox és Luciano Pavarotti által megénekelt „Miss Sarajevo” újra elkápráztatja az egzotikumra és emberségre vágyódó utazót.

Egyedülálló az ország is, Bosznia-Hercegovina varázsa a csodás hegységek, folyók, dús erdők, a dzsámik és bazárok hangulatos forgataga mellett az emberek életvitelében és mentalitásában csúcsosodik ki. A gyönyörű és büszke nők és a délceg férfiak felejthetetlen benyomást tesznek a Kelet-Európába fásult lelkekre, és teszik hihetetlenné a „puskaporos hordó” képzetét.

A jugoszláv állam szétesése szakadást eredményezett nyelvi téren is: megszűnt az ún. szerb-horvát nyelv, illetve 1996-ban megszületett az önálló bosnyák irodalmi nyelv. Ez természetesen csak a hivatalos dátum, az első bosnyák írásos emléket 1189-ben vésték kőtáblába (Kulin bán levele a dubrovnikiakhoz). A nyelvre mély hatással voltak XV. századi török hódítások is, mely következtében számtalan török eredetű szó került át a bosnyák nyelvbe. Érdekes fordulata és a török-bosnyák szimbiózis jellemző példája az ún. alhamijado-irodalom, amelyet bosnyák nyelven, de a bosnyák hangzókhoz igazított arab betűs írásmódon jegyeztek.

A bosnyák nyelv folytonosságát a történelem frontátvonulásaiban a népköltészet biztosította (Boszniában 5 dialektust és 14 aldialektust beszélnek).

Ma is tartja magát a nézet, hogy bosnyák nép, ill. nyelv nem létezik, a Boszniában élő emberek szerbek vagy horvátok, akik sajátos, török jövevényszavakkal tűzdelt szerb vagy horvát nyelvet beszélnek.

Mégis, apjainkban a bosnyák irodalmi nyelv fejlődése töretlen, az emberek a bosnyák nemzeti és kulturális identitás fő eredményének és jelképének tekintik és ápolják.

Walkó Ádám

Tovább olvasom

Jelenleg nincs bosnyák nyelvű tanfolyamunk.

De írja meg nekünk, hogy hetente hányszor, hány órában, mely napokon, milyen időpontokban ér rá? Csoportos vagy egyéni tanfolyamra járna szívesen?Megírom

Hasznos linkek bosnyák nyelvhez Hasznos linkek