Miért épp Ír?

Mert az ír (gael) nyelv, amely az indoeurópai nyelvcsalád kelta ágának tagja, Európa egyik legrégibb irodalmi nyelve – már a 6. századból is maradtak fenn irodalmi szövegek! Ilyen szempontból csak a görög és a latin „előzi meg”. A kora középkorban Írország a szentek és tudósok szigete volt, ahol a tudós akkora megbecsülésnek örvendett, mint egy úgynevezett ‘kiskirály’ (nálunk ez körülbelül a földesúrnak felel meg).

Kelta kereszténység, gyönyörűen illusztrált kéziratok, régi kolostorok romjai Írország leggyönyörűbb helyein – ennek az ősi kultúrának a maradványait ma elsősorban az ír nyelv őrzi. Mert a 19. század végén úgy tűnt, hogy a több évszázados angol elnyomás hatására az ír nyelv hamarosan ki fog halni – a „gael újjászületés” azonban megállította ezt a folyamatot, ám az ír nyelv jövője még mindig kétesélyes.

1922 óta az Ír Köztársaság első számú hivatalos nyelve, valamint 2007. januárja óta korlátozott hivatalos státusa van az Európai Unióban. Az Ír Köztársaságban a nyelvet elsősorban az úgynevezett „Gaeltacht”-okban (ejtsd: guéltaht), azaz a hivatalosan elismert ír nyelvű közösségekben beszélik, amelyek jelentős támogatásban részesülnek az ír kormánytól azért, hogy megőrizzék a nyelvet. Érdekes módon ezek a területek az ország leggyönyörűbb vidékein, általában a nyugati tengerpart mentén találhatók – Így aki egyszer „betéved” egy Gaeltacht területre, azt rögtön megfogja a táj, a környezet, és a dallamosan csengő nyelv. Mert az ír nyelv az egyetlen kulcs Írország gael eredetű kultúrájának megértéséhez, amely manapság nemcsak a nálunk is oly népszerű ír népzenében él tovább, hanem az ír kultúra egészében és az ír emberek mentalitásában is. Mert az ír nyelv szerkezete rendkívül érdekes: például mindig igével kezdik a mondatot; találhatók benne olyan személyragos elöljárószavak, amelyek funkciója nagyon hasonló a magyar személyragos határozószavakéhoz (nálam, nálad stb.); végül pedig mint minden kelta nyelv, az ír is a nyelvtani kapcsolatokat kifejező szó eleji hangváltozások bonyolult rendszerével rendelkezik.

Az ír nyelv tanulása ugyan kihívást jelent az elején, mivel a legnehezebb dolgokat akkor kell megtanulni (akárcsak a német esetében), ám ahogy halad az ember, annál könnyebbé válik. Nyelviskolánkban magyar anyanyelvű, ám az Ír Köztársaságban végzett tanártól tanulhat, aki nem csak a modern ír nyelvet beszéli, hanem az ír nyelv egész történetére is kiváló rálátása van.

Tovább olvasom

Jelenleg nincs Ír nyelvű tanfolyamunk.

De írja meg nekünk, hogy hetente hányszor, hány órában, mely napokon, milyen időpontokban ér rá? Csoportos vagy egyéni tanfolyamra járna szívesen?Megírom

Hasznos linkek Ír nyelvhez Hasznos linkek