Miért épp lengyel?

Ezeréves barátság, számos közös uralkodó és sok hasonló történelmi esemény köt össze bennünket a lengyelekkel. Idén közösen csatlakoztunk az Európai Unióhoz. Ismerjük hát meg egymás nyelvét, kultúráját is! Egy kis nyelvérzék, de annál több lelkesedés, kitartás, Lengyelország iránti szeretet, érdeklődés szükségeltetik hozzá… Kezdjük el!

Mint ismeretes, Lengyelország Európa egyik Legnagyobb országa, 38 millió lakost számlál, területe 312,7 ezer km2. Nyugaton Németországgal, délen Csehországgal és Szlovákiával, keleten Ukrajnával, Belorussziával és Litvániával határos, északi szomszédja Oroszország (Kalinyingrád) és a Balti – tenger. Fővárosa a kb. 1.7 millió lakosú Varsó, amely a Visztula két partján terül el. Lengyelország hivatalos nyelve a lengyel, amely a szláv nyelvcsaládba, azon belül is a nyugati szláv nyelvek közé tartozik. Legközelebbi nyelvrokona a cseh és a szlovák nyelv. A lengyelek latin ábécét használnak, többségük római katolikus.

Magyarország és Lengyelország ezer évig volt szomszédos egymással, s egy sajnálatos eseményt (a II. Rákóczi György által Lengyelország ellen indított 1657-es hadjáratot) leszámítva nagyon jó volt a két ország kapcsolata.

A lengyelek ma is kedvelik a magyarokat, nagy tiszteletben tartják azokat a magyar személyiségeket, akik hazájukban fontos szerepet játszottak. Csak példaként is érdemes megemlíteni Nagy Lajos Lányát, Hedviget, akit 1384-ben-ben lengyel királynővé koronáztak. Apja udvarából hozhatta magával Lengyelország akkori fővárosába, Krakkóba a lovagi kultúra szeretetét. Az 1364-ben Nagy Kázmér által alapított (későbbi Jagelló) Egyetemért sokat tett Hedvig. Kérésére IX. Bonifác pápa engedélyezi a teológiai kar megnyitását. A XIV. sz. folyamán válságba jutott egyetem céljaira pénzt is gyűjtött, s a fiatalon (mindössze 26 évesen) elhunyt Hedvig mindenét az egyetemre hagyta.

Folytathatnánk a sort Báthory Istvánnal, aki erdélyi fejedelem és lengyel király volt, s Krakkóban, a királyi vár (Wawel) kriptájában van eltemetve, vagy II. Rákóczi Ferenccel, vagy a XIX. sz. szabadságharcosaival (Bem, Dembiński)… Lengyelország számos meglepetést, magyar vonatkozású emléket, legendát, és sok – sok szépséget tartogat az arra kíváncsiaknak.

Dür Éva

Tovább olvasom

Jelenleg nincs lengyel nyelvű tanfolyamunk.

De írja meg nekünk, hogy hetente hányszor, hány órában, mely napokon, milyen időpontokban ér rá? Csoportos vagy egyéni tanfolyamra járna szívesen?Megírom

Interaktív tesztek lengyel nyelvből Interaktív tesztek

A tesztkérdések megválaszolása után lehetősége van elküldeni az Effy nyelviskolának a teszt eredményét. Ez alapján felvesszük Önnel a kapcsolatot és az Ön nyelvtudásának megfelelő tanfolyamot ajánlunk.

Hasznos linkek lengyel nyelvhez Hasznos linkek