Miért épp finn?

„Miért tanulnék éppen finnül?!” – kérdezheti nyelviskolánk honlapjának olvasója a finn nyelvet ajánlani hivatott oldalra bukkanva.

Azok, akik ide tévedve meghökkentek és elnézően mosolyogtak, valószínűleg máris inkább a világnyelvek széles választékának böngészésébe kezdtek…

Akik nem lapoztak azonnal tovább, azok vagy a kissé bizonytalan „miért ne?!”-csoportba tartoznak, vagy a „fertőzöttek” közé. Ez utóbbiak igazolhatják, hogy a finn nyelv jellegzetes, pattogó ritmusa és mégis lágy dallama maradandó élményt jelent mindenkinek, akinek alkalma van finnek társaságában tölteni egy kis időt. Számos esetben láttuk, hogy egyetlen ilyen végzetes találkozás is mennyire eltökéltté tehet bárkit.

Sokak bátorságához hozzájárul az a tény is, hogy a finn és a magyar ugyanabba a nyelvcsaládba, a finnugor nyelvek közé tartozik. Ez azonban nem jelent magabiztosságra okot adó könnyebbséget vagy előnyt a más, nem finnugor anyanyelvű beszélőkkel szemben. Az a néhány száz szó, ami közös eredetű, még nem ment meg minket attól, hogy a finn nyelvtan logikája és rejtelmei több évre biztosítsanak számunkra programot… És persze örömöt!

Tanulás közben sokat tanulhatunk a finnektől Ś a nyelvükön kívül is. Például azt, mit jelent a kifejezés, amire – joggal – annyira büszkék: sisu.

Ez az, amire szükségünk van, ha finnül kezdünk tanulni: akaraterő, kitartás, szívósság, konokság.

Érdemes megtanulni ezt a szót. És ezt a nyelvet!

Falk Nóra
finn tanár

Tovább olvasom

Jelenleg nincs finn nyelvű tanfolyamunk.

De írja meg nekünk, hogy hetente hányszor, hány órában, mely napokon, milyen időpontokban ér rá? Csoportos vagy egyéni tanfolyamra járna szívesen?Megírom

Interaktív tesztek finn nyelvből Interaktív tesztek

A tesztkérdések megválaszolása után lehetősége van elküldeni az Effy nyelviskolának a teszt eredményét. Ez alapján felvesszük Önnel a kapcsolatot és az Ön nyelvtudásának megfelelő tanfolyamot ajánlunk.

Hasznos linkek finn nyelvhez Hasznos linkek