Miért épp cseh?

Korunkban a szomszéd népek közötti gazdasági, kulturális és turisztikai kapcsolatok kiterjedésével egyre többek számára válik szükségessé, szomszédos ország nyelvét elsajátítsanak. Így például a csehet.
A cseh a nyugati szláv nyelvcsaládhoz tartozik, közeli rokona a szlovák. Csehországban és Szlovákiában tizenegy millióan beszélik, Ausztriában százezer cseh él, az USA – ban másfél millió.

A nyelvről:
Hangrendszere öt alapmagánhangzót és huszonöt mássalhangzó-fonémát tartalmaz. A hangsúly, hasonlóan a magyarhoz, az első szótagra esik.

A Cseh Köztársaság középhegységekkel körülvett medence, területe 60.000 km2, amit kb. 6 millióan laknak. A termékeny medence „áldása” a jól ismert cseh söripar fejlődése. Az ország leggazdagabb vidéke Plzen (Pilsen),a manufakturális hagyományokra épülő sörvidék. Az itt készített sörök viszik az ország jó hírét szerte a világon.

Ám a gazdag cseh kultúrával való ismerkedést korántsem érdemes a sörök kóstolgatásával befejezni! De miért jó, ha ehhez a nyelvismeret is társul?

Csehország történelme több szálon szövődött össze hazánkéval, és emellett még a nagy szláv közösség része is. Aki a nyelvcsalád egy nyelvét ismeri, kinyílik számára a teljes nyelvi környezet. De az önálló cseh nyelv és kultúra is megérdemli az érdeklődők tanulmányozását.

Korai cseh nyelvemlék már az ószláv szövegek között fellelhető, az úgynevezett „Kievi lapok”, valamint említésre méltó a XVI. Század végi protestáns bibliafordítás, a Králici Biblia (Králická Bible). De nincs aki legalább néhány művet, alkotót ne ismerne a modern cseh irodalomból! Nyugodtan állíthatjuk, hogy Hašek, Hrabal vagy Kundera műveit, amelyeket a hazai közönség fordításokban, illetve filmfeldolgozásokon keresztül ismer, érdemes eredeti nyelven is olvasni, hogy a mű hiteles atmoszférája tejességgel hozzáférhetővé váljék. Ez az új élmény és tapasztalat pedig elvezet a magyarul kevésbé hozzáférhető alkotókhoz is. Nem beszélve a filmművészet remekeiről, gondoljunk csak Miloš Forman, Jiří Menzel vagy Věra Chytilová remekműveire, melyek szintén az eredeti nyelven szólalnak meg teljes gazdagságukban.

Aki pedig turistaként ismerkedik az országgal, akkor érezheti „otthon” magát, ha beszédbe tud elegyedni az ország lakóival. Aki Sněžka, Krkonoše vagy jeseníky hegységeiben kirándul, vagy az ország világhírű termálfürdőit élvezi, jó ha szót ért a kis városok vagy falvak lakóival, akár útbaigazítást kér, akár ha a kiskocsmában beszélget el velük egy pohár sör és egy tál knédli mellett. Arról nem is beszélve, ha valaki a történelmi főváros, Prága utcáit járja! A Moldván átívelő híres Károly-híd, mindig nyüzsgő forgatagával, A Hradzsin királyi palota igazi fellegvára a hatalmas, gyönyörű Szent Vitus Székesegyházzal. A város hangulata sokszínűsége és kultúrája akár arra is rábírhatja a látogatót, hogy ott végezze egyetemi tanulmányait, vagy más módon töltsön el hosszabb időt Prágában, vagy az ország más területén.

Ha mindezek a szempontok, még mind kevésnek bizonyulnának is, miért tanulna olyan nyelvet, amit már mindenki tanul! Vállalja szép kalandot, ragadja meg a lehetőséget és tanuljon cseh nyelvet!

Horváth Teréz

Tovább olvasom

Jelenleg nincs cseh nyelvű tanfolyamunk.

De írja meg nekünk, hogy hetente hányszor, hány órában, mely napokon, milyen időpontokban ér rá? Csoportos vagy egyéni tanfolyamra járna szívesen?Megírom

Interaktív tesztek cseh nyelvből Interaktív tesztek

A tesztkérdések megválaszolása után lehetősége van elküldeni az Effy nyelviskolának a teszt eredményét. Ez alapján felvesszük Önnel a kapcsolatot és az Ön nyelvtudásának megfelelő tanfolyamot ajánlunk.

Hasznos linkek cseh nyelvhez Hasznos linkek