Miért épp norvég?

Jártál már Norvégiában? Akkor nem is kell dicsérnem ezt az országot, hiszen magad is láttad a természet csodáit. A gyönyörű fjordokat, a gleccsereket, a hegyeket, a vízeséseket. Mindenki, aki már eljutott Norvégiába, beleszeretett ebbe a hatalmas északi országba. A norvég nyelv ugyanolyan csodálatos és izgalmas, mint a természet.

A norvég nyelvjárást általában négy fő csoportra osztják: Észak-Norvégia, Közép-Norvégia, Nyugat-Norvégia és Kelet-Norvégia. A norvég nyelv egzotikus nyelvnek tűnhet azok számára, akik nem beszélik, de valójában sok hasonlóság van a norvég és más nyugat-európai nyelvek.

Tanulj norvég nyelvet az Effy-nél!

Jelentkezz norvég nyelvtanfolyamra

Kezdjük csak azzal, hogy nem is egy, hanem két írott norvég nyelv létezik. De ne ijedj meg! Ha az egyiket ismered, a másikat is könnyen megérted! És ha már beszélsz norvégul, akkor dánul és svédül is megértesz sok mindent. :-)

A norvég nyelvtan egyszerű
A norvég nyelvtant könnyű megtanulni, mert nem kell bonyolult igekötőkkel, nemi szabályokkal vagy cikkekkel foglalkozni. Valójában ez Európa egyik legegyszerűbb nyelve a morfológia szempontjából. A főneveknek és mellékneveknek csak két alakja van – egy az egyes és egy a többes számban -, így nem kell aggódnod az egyes szavak különböző változatainak memorizálása miatt.

A nynorsk és a bokmål a norvég nyelv két hivatalos írott formája.
Nynorsk és Bokmål. Ezenkívül a norvég nyelvnek több nem hivatalos írott formája is létezik, köztük a Riksmål, a Høgnorsk és a Riksmål/Høgnorsk mint egyszerűsített formák.

Norvégiának három hivatalos nyelve van
A bokmål (vagy dán-norvég), a nynorsk és a szamii. Norvégiában svédül is beszélnek. A norvégok általában norvégul beszélnek svédül, egy svéd pedig általában svédül beszél norvégul, és mindketten jól megértik egymást. A svéd tehát Norvégia társhivatalos nyelvének tekinthető.

Az írásbeliség először a vikingek idején jelent meg.
Ezek a korai írások elsősorban versek voltak, és akkoriban Skandináviában többféle dialektust beszéltek.

Norvégia egykor a tengerészek nemzete volt.
A norvég tengerészek és halászok hagyományosan fontos szerepet játszottak az európai felfedezésben, kereskedelemben, gyarmatosításban és kivándorlásban. A norvég kereskedelmi tengerészet jelenleg a világ legnagyobbjai közé tartozik. A norvégok híres hosszúhajóikkal már a 10. században felfedezőútra indultak nyugat felé, és egészen a mai Törökország területén fekvő Konstantinápolyig.

2001-ben Norvégia törvényt fogadott el, amely kimondja, hogy a részvénytársaságok igazgatótanácsi tagjainak 50%-a nő kell, hogy legyen. 2016 óta a részvénytársaságok igazgatótanácsaiban és bizonyos magáncégeknél is mindkét nemnek 40%-nak kell lennie.

Norvégiára többet süt a nap, mint bármely más európai országra.
Norvégia, az északi országok egyike, ami azt jelenti, hogy többször éri közvetlen napsütés, mint sok más országot. Norvégiát „Az éjféli nap országa” néven is ismerik. Híres a szeptember és március között előforduló északi fény szezonjáról.

Az egy főre jutó csokoládéfogyasztás Norvégiában a második helyen áll Svájc után.
Évente fejenként majdnem 11 fontot fogyasztanak a norvégok a csokoládéból.

Tovább olvasom

Nemsokára induló norvég tanfolyamok

Norvég kezdő

Szerdánként 18:002x45 percElső nap: 2024. június 12.Érdekel

Tervezett norvég tanfolyamok

Norvég kezdő

Érdekel

Nem találja az Önnek megfelelő norvég nyelvű tanfolyamot?

Írja meg nekünk, hogy hetente hányszor, hány órában, mely napokon, milyen időpontokban ér rá? Csoportos vagy egyéni tanfolyamra járna szívesen?Megírom

Interaktív tesztek norvég nyelvből Interaktív tesztek

A tesztkérdések megválaszolása után lehetősége van elküldeni az Effy nyelviskolának a teszt eredményét. Ez alapján felvesszük Önnel a kapcsolatot és az Ön nyelvtudásának megfelelő tanfolyamot ajánlunk.

Hasznos linkek norvég nyelvhez Hasznos linkek