Miért épp portugál?

Miért is érdemes portugálul tanulni?

Hát például, mert ezzel a nyelvvel bármely földrészen elboldogulhatsz hála Portugália kiterjedt gyarmati rendszerének, amiből mára csak a nyelvi hasonlóságok maradtak meg. Dél-Amerikában Brazíliát járhatod be nyelvi akadályok nélkül, Ázsiában Goa, Makaó, Kelet-Timor kapui tárulnak fel előtted, Afrikában Mozambik, Angola, Sao Tomé és Príncipe-szigetek és a Zöldfoki-szigetek lakói lehetnek a barátaid. A világon több mint 200 millióan beszélik a portugált.

Nálunk választhatsz is, hogy nemzetközi portugál nyelvet szeretnél tanulni vagy inkább a brazil portugállal ismerkednél meg.

A portugál nyelv mindkét változatának elsajátítása számos előnnyel jár, mivel a nyelv egyre jobban terjed mind az üzleti életben, mind a popkultúrában. A brazil portugál nyelvet sok nyelvtanuló szerint könnyebb megtanulni, mint az európai portugált.

Mindegyik nyelv gyönyörű a maga módján, de a brazil portugál nyelv talán az egyik legszebb. Egyszerűen gyönyörű nyelv! Nagyon szép a hangzása, mivel a beszélők sok intonációt használnak a beszédükben, különösen Brazíliában.

A portugál nyelv rendkívül dallamos és nagyon kellemes hallgatni vagy beszélni. A portugál nyelv intonációja olyan szép, mint egy dal.

A család nagyon fontos Portugáliában
Portugáliában a család a minden, és az olyan hagyományok, mint a hosszú vasárnapi ebédek a családdal, a mai napig élnek. A legtöbb portugál város kiváló családbarát légkörrel büszkélkedhet.

A portugál emberek barátságosak, barátságosak és barátságosak.
A portugálok arról híresek, hogy nagyon vendégszerető nép, és nagy örömmel fogadják a többi embert. Bár az első benyomások egyes esetekben mást mondanak, a portugálok többsége otthon érzi majd magát, és boldogan tesznek meg mindent, hogy segítsenek, ami nagyszerű vendéglátóvá teszi őket.

A portugálok büszkék országukra és kultúrájukra
Nem titok, hogy a portugálok nagyon hazafiasak, és sok szempontból büszkék országukra és kultúrájukra. Szeretik megmutatni országukat a turistáknak, és kiváltságnak tartják, ha az emberek úgy döntenek, hogy Portugáliába látogatnak vagy oda költöznek. Ebbe beletartozik a portugál nyelv is, amelyet büszkén beszélnek, bár a portugálok általában elég jól beszélnek angolul.

Az ételek nagyon fontosak a portugálok számára
A portugálok nagyon büszkék a gasztronómiájukra, és szeretik azt megmutatni. A portugál ételek általában egészségesek, és a friss termékekre összpontosítanak, a friss halak és húsok gyakran a középpontban állnak. Ez a mediterrán étrend országonként megint csak nagyon eltérő, a tengerparti régiókban a halételeket és a híres „bacalhau”-t részesítik előnyben, míg az ország más részei a helyi sajtokkal büszkélkednek.

A portugálok szeretnek beszélgetni
A portugálok általában beszédes társaság, és akár egy kávé mellett, akár vacsorára hívva, ha Portugáliába költözik, a helyieknek rengeteg kérdése lesz Önhöz. Ez azt jelenti, hogy Portugáliában elég könnyű barátokat szerezni, mivel cserébe a portugálok is nagyon szívesen mesélnek neked az országukról és a kultúrájukról, ahogy azt már említettük.

Pont te ne tudnál beülni egy Fado-házba Lisszabonban és tőkehalat vagy pacalt kérni portugálul? Itt az ideje neked is megismerkedni ezzel a csodás kultúrával, a sok felfedezővel, az arab világ hagyatékával, a magyarokhoz oly hasonló melankolikus, de csupa szív emberekkel! Ugye ezerszer álltál már a metróra várva a Deák téren és próbáltad kibogarászni a színes csempék feliratait?

Ugye nincs szükség több indokra? Gyere, és tanulj te is portugálul!

Brazil portugál

Vagy esetleg a brazil portugál nyelv érdekel jobban?

A brazil és a portugál nyelv között számos különbség létezik, bár alapvetően ugyanazon nyelvcsaládhoz, azaz a román nyelvek családjához tartoznak. Az alábbiakban felsorolok néhány fontos különbséget a két nyelv között:

 1. Kiejtés: A brazil és a portugál nyelvben a hangok kiejtése néha eltér. Például a brazil portugálban a „r” hangot puhaan ejtik ki, míg a portugál portugálban erősebben húzzák meg.
 2. Szókincs: Bár a két nyelv között az alapvető szókincs hasonló, vannak olyan szavak és kifejezések, amelyek eltérőek lehetnek. Például a napi életben használt kifejezések, ételek nevei vagy olyan jellegzetes szleng kifejezések, amelyek eltérhetnek.
 3. Grammatika: A brazil és a portugál nyelv grammatikája nagyon hasonló, de néhány szerkezet és szabály eltérő lehet. Például a főnevek neme és a melléknevek számhoz való illesztése bizonyos esetekben különbözhet.
 4. Helyesírás: Bár a helyesírás alapelvei hasonlóak, a két nyelv között vannak kisebb különbségek a helyesírásban. Például a c-vel vagy p-vel kezdődő szavak esetében a brazil portugálban lehet, hogy „s” vagy „ss” betűket használnak, míg a portugál portugálban „c” vagy „p” marad.

Fontos megjegyezni, hogy bár vannak különbségek, a brazil és a portugál nyelvet beszélő emberek általában könnyen megértik egymást.

Példák:

 • Brazil Portugál: „Apaixonado” (szerelembe esett), Portugál Portugál: „Enamorado”
 • Brazil Portugál: „Ônibus” (busz), Portugál Portugál: „Autocarro”
 • Brazil Portugál: „Biscoito” (keksz), Portugál Portugál: „Bolacha”

A brazil nyelv szépségét több tényező együttese alkotja. Zenés ritmusa, hosszabb szavai és kifejezései dallamosan szólalnak meg. A gazdag hangzások és fonémák sokfélesége a kifejezőség és érzékiség forrása. A kultúrával összefonódva a nyelv szenvedélyes kifejezője válik a táncnak és zenének. A helyi dialektusok gazdagsága pedig színezetet ad a hangzásnak, életre keltve azt.

Néhány érdekesség Brazíliáról, amelyek meglepődést okozhatnak:

 1. Portugál Nyelvű Egyetlen Dél-Amerikai Ország: Brazília az egyetlen dél-amerikai ország, ahol a hivatalos nyelv a portugál. A többi dél-amerikai országban általában spanyol a hivatalos nyelv.
 2. Brazília a Kávétermesztés Királya: Brazília a világ legnagyobb kávétermelője és exportőre. Az ország hatalmas kávéültetvényei hozzájárulnak a globális kávéellátáshoz.
 3. Brazília Az Amazonas Esőerdőjének Otthona: Az Amazonas esőerdő, amely a világ legnagyobb esőerdője, Brazíliában található. Az erdő sokszínű növény- és állatfajnak ad otthont, és az egész világ számára kulcsfontosságú a bioszféra szempontjából.
 4. Sorvetezés a Télben: A brazíliaiak híresek arról, hogy télen is fogyasztják a fagylaltot, még hidegebb hónapokban is. Ez a hagyomány az ország melegebb éghajlatához köthető.
 5. A Legtöbb Világörökségi Hely Dél-Amerikában: Brazília hatalmas természeti és kulturális gazdagsággal rendelkezik. Az országban található UNESCO világörökségi helyek száma Dél-Amerikában a legmagasabb.
 6. Brazília Az Egyik Legnagyobb Repülőgépgyártó: A világ egyik legnagyobb repülőgépgyártó vállalata, az Embraer, Brazíliában működik. Az Embraer repülőgépei a regionális és kis közepes méretű repülőgépek terén elismerést vívtak ki.
 7. Pénteki 13-a Nem Rossz Szám: Brazíliában a péntek a 13-án nem a balszerencséről szól, hanem a szerencse napjának tartják. Az emberek ilyenkor játékokat játszanak és szerencsét próbálnak.

 

Tovább olvasom

Nemsokára induló portugál tanfolyamok

Portugál kezdő

Szombatonként 10:00Online, angol közvetítő nyelvenElső nap: 2024. június 1.Érdekel

Nem találja az Önnek megfelelő portugál nyelvű tanfolyamot?

Írja meg nekünk, hogy hetente hányszor, hány órában, mely napokon, milyen időpontokban ér rá? Csoportos vagy egyéni tanfolyamra járna szívesen?Megírom

Interaktív tesztek portugál nyelvből Interaktív tesztek

A tesztkérdések megválaszolása után lehetősége van elküldeni az Effy nyelviskolának a teszt eredményét. Ez alapján felvesszük Önnel a kapcsolatot és az Ön nyelvtudásának megfelelő tanfolyamot ajánlunk.

Hasznos linkek portugál nyelvhez Hasznos linkek