Miért épp Ógörög?

Ógörögöt soha senki nem tanul, hacsak nem szenvedélyből. Ez a legerősebb érv, ami mellette szól. Mert nehéz is volna tagadni, az ógörög tanulásának egyáltalán semmi gyakorlati haszna nincsen. Ha esetleg keresni próbálnánk, az eredmény lehangoló lesz. A mai görögöknek ehhez a nyelvhez semmi érzékük, se megérteni, se beszélni nem fogják. Viszont az ógörög ismerete kevesek kiváltsága. Egyetlen módja annak, hogy az ember kezet rázzon Szókratésszel, és kicsit elcsevegjen vele az Ilisszosz partján. Ógörögöt tanulni – nemcsak képletesen – maga az időutazás.

Megállsz egy írással telerótt kőtömb előtt, odafent a delphoi szentély meredélyén, és a kő megszólal; megérted az anakreóni tücsökdalt, amelyet lefordítani a maga szépségében szinte lehetetlen; vagyis ógörögül tanulni azoknak való, akik ki tudnak lépni a világból egy kicsit, akik elég szabadok ahhoz, hogy egy olyan nyelvvel foglalkozzanak, amivel semmi kézzelfogható nyereségre nem lehet szert tenni, viszont kikezdhetetlen, mint a márvány.

Nacsinák Gergely András

Tovább olvasom

Jelenleg nincs Ógörög nyelvű tanfolyamunk.

De írja meg nekünk, hogy hetente hányszor, hány órában, mely napokon, milyen időpontokban ér rá? Csoportos vagy egyéni tanfolyamra járna szívesen?Megírom

Hasznos linkek Ógörög nyelvhez Hasznos linkek