Miért épp horvát?

Autók a tenger felé

Horvátországot senkinek sem kell bemutatni. Nehezen lehetett tudomást nem szerezni a szomszédban dühöngő négy éves őrületről, amely a II. világháború óta nem látott borzalmaival szennyezte tovább Európa idáig sem patyolat lelkiismeretét. Ezalatt a bátrabbak Croatia boom-boom party, illetve I survived the holidays in Croatia feliratú szuvenírekkel térhettek vissza a vészterhes horvát partokról. Vukovar földig rombolva (akkoriban a város helységtábláját átírták VUKOWAR – ra, BJELOVAR pedig БEЛОВАР lett), Eszék, Zára, Dubrovnik, Karlovac romokban, az ország kétharmada megszállás alatt, polgári áldozatok ezrei, menekültek százezrei, mindez Horvátország fejlődését és a virágzó turizmust nem meglepő módon kettétörte. 1995 után azonban megindultak az autók a tenger felé, és a horvátok már 2001-ben elérték, majd túllépték a háború előtti szintet, manapság pedig az Európai Unió küszöbén Horvátország a délszláv térség második legfejlettebb országává nőtte ki magát.

Horvátországot mindenkinek be kell mutatni. A magyar turisták tízezrei számtalanszor nincsenek is tudatában a nyílt titoknak – Horvátországban nem vagyunk idegenek. Túl a Monarchiával és a perszonálunióval kapcsolatos közhelyeken kevesen tudják, hogy Antal József magyar miniszterelnök nevét Zágráb egyik forgalmas utcája viseli, illetve, hogy a zágrábi püspökséget Szent László alapította 1094-ben, és a város is ezt az évet számítja fennállása kezdetének. Hvar szigetét sokan ismerik (a horvát Madeira), ám arról nem sokan hallottak, hogy Európa első újkori városi színházát itt nyitották meg 1612-ben, ahol a mai napig tisztelik Tháliát. A Plitvicei-tavaknál tömegek jártak, de a Nemzeti Parkon kívül az UNESCO Világörökség listáján további hat horvát terület található: Dubrovnik óvárosa, az Eupharsia-bazilika Porečben, Trogir (Trau) óvárosa, a Diocletiánus császár palotája és a történelmi központ Splitben, valamint a šŠibeniki székesegyház, a Szent-Lovro- katedrális. Habár Horvátország hivatalos nyelve a horvát, sajnálatos módon az elmúlt időszak rossz beidegződése még mindig általános az ún. szerb-horvát nyelv tekintetében: a mesterséges és politikától terhes ún. szerb-horvát nyelv többé nem létezik, kettévált, ami széthúzott. A képződmény eleve életképtelen volt, mivel ún. szerb-horvát kultúra nem létezik, a szerb és a horvát kultúra viszont gazdag és termékeny múltra tekint vissza. A nyelv pedig a kultúra hordozója, a horvát nyelven keresztül a horvát kultúrába nyernek beavatást az életörömre és tudásra vágyók.

Általános tudnivalók Horvátországról:

  • Terület: 56 538 km2
  • Lakosság: 4 750 000
  • Főváros: Zágráb (980 000 fő)
  • Pénznem: 1 kuna = 100 lipa
  • Hivatalos nyelv: horvát
  • Államforma: parlamentáris demokrácia, a horvát parlament a kétházas Szábor (Sabor)
  • Tengerpart hossza: 1778 km
  • A horvát szigetvilág: 1186 sziget, kb. 70 lakott
  • Fontosabb tengeri kikötők: Rijeka, Pula, Zadar, Split

Walkó Ádám

Tovább olvasom

Jelenleg nincs horvát nyelvű tanfolyamunk.

De írja meg nekünk, hogy hetente hányszor, hány órában, mely napokon, milyen időpontokban ér rá? Csoportos vagy egyéni tanfolyamra járna szívesen?Megírom

Interaktív tesztek horvát nyelvből Interaktív tesztek

A tesztkérdések megválaszolása után lehetősége van elküldeni az Effy nyelviskolának a teszt eredményét. Ez alapján felvesszük Önnel a kapcsolatot és az Ön nyelvtudásának megfelelő tanfolyamot ajánlunk.

Hasznos linkek horvát nyelvhez Hasznos linkek