Miért épp török?

Mert megragadta az isztambuli Nagy Bazár nyüzsgése, a müezzin imára hívó szava, a tenger, a hegyek, a világörökség részét képező megannyi természeti csoda, az ókori birodalmak emlékei, és mindenek fölött a török vendégszeretet.

És az a tény, hogy a törkökök kifejezetten szeretik a magyar népet.

Az egész történet még a pusztában kezdődött, s ezt a török nem is feledi: testvérként tekintenek ránk a mai napig. Történelemkönyveikben is megtaláljuk a magyarokat „Kisebb török népek” címszó alatt. Az a 150 év, amit mi a hódoltság koraként éltünk meg, számukra a családegyesítést jelentette a nagy és dicsőséges Oszmán Birodalom égisze alatt. Ez a birodalom volt az is amely menedéket adott előbb II.Rákóczi Ferencnek, később pedig Kossuth Lajosnak is.

A török nyelv történetének szintén részesei vagyunk. A XX. század közepe táján kezdődött nagy társadalmi és kulturális átalakulás keretében zajlott le a nyelvújítás, amely nemcsak mintául vette a XIX. századi magyar törekvéseket, hanem magyar tudósokat kért és kapott, ők alkották meg a latin betűs mai török ábécét, gondolták át a nyelv rendszerét, adtak példát és módszert a régi török szavak újjáélesztésére. Erre égető szükség volt, mert ahogy a német és latin rátelepedett a mi nyelvünkre, úgy nyomta el az arab és perzsa nyelv a törököt.

Ez az a nyelv, amelynek jó néhány szavát minden magyar, anyanyelve jogán már most biztosan ismeri. Valójában azonban a nyelv rendszere, a nyelvtan,az ami megragadja az embert.

Török nyelvi képzések minden szinten elérhetőek

Török nyelvi képzések részleteiről érdeklődj emailben vagy telefonon.

Biztatta már Önt tanár, hogy mondja úgy, ahogy magyarul mondaná?

Ha törökül tanul, nem kerül elő hetente öt kivétel, nincsenek nemek, sem azoknak megfelelő ragozási táblázatok, nincs perfektum, kötőmód, se igekötők vagy elöljárók.

Szokta használni az alábbi szavakat? Ács, balta, bicska, csizma, alma, kapu, kicsi, papucs, padlizsán, szakáll, város? Gratulálunk, akkor ön már is beszél kicsit törökül, ezek ugyanis szinte teljesen ugyanígy hangzanak a török nyelvben is:)

A török nyelvből nemzetközi szinten is sok szót átvettek úgy, mint a kioszk, kajak, joghurt.

 

Tovább olvasom

Csatlakozzon már futó
török tanfolyamaink egyikéhez

Török Újrakezdő/haladó

Keddenként 18:45Heti 1 x 90 percElső nap: 2024. június 11.Érdekel

Török haladó

Szerdánként 19:00Első nap: 2024. március 13.Érdekel

Nem találja az Önnek megfelelő török nyelvű tanfolyamot?

Írja meg nekünk, hogy hetente hányszor, hány órában, mely napokon, milyen időpontokban ér rá? Csoportos vagy egyéni tanfolyamra járna szívesen?Megírom

Interaktív tesztek török nyelvből Interaktív tesztek

A tesztkérdések megválaszolása után lehetősége van elküldeni az Effy nyelviskolának a teszt eredményét. Ez alapján felvesszük Önnel a kapcsolatot és az Ön nyelvtudásának megfelelő tanfolyamot ajánlunk.

Hasznos linkek török nyelvhez Hasznos linkek