Miért épp német?

Hogy érdemes-e? Ezt mindenki döntse el maga! Nekem hál’ istennek volt olyan mázlim, hogy sok-sok évvel ezelőtt az élet döntött helyettem, de ma már tudom, hogy magam se dönthettem volna jobban.

Akkorban még csak annyit tudtam németül, hogy Franz Beckenbauer, de ma már… le is tudom írni. :) Na és persze sok minden mást is tudok már:

Tudom például, hogy egyáltalán nem biztosan jó, ha az ember érti a német vicceket és dalszövegeket :), de a német kábelcsatornák filmjeit mindenképpen, főleg azért, mert minden nagy filmet előbb adnak, mint itthon. Talán Goethe-t, Schillert, Thomas Mann-t, Heine-t meg a többieket sem fogod teljes terjedelmükben kiolvasni németül (Isten ments! :)), de mikor elolvasod életed első Goethe-versét vagy Schiller vígjátékát eredetiben, bizseregni fogsz, akár akarod, akár nem…

És ha már a bizsergésnél tartunk: Ha tudsz németül, a hazánkba szakadt avagy a Balatonra leruccant germán istennőkkel (vagy istenekkel) is sokkal hamarabb dűlőre jutsz…

Persze nem kötelező állandóan itthon maradni; csak hivatalos nyelvként kerek 100 millióan beszélik a német nyelvet világszerte. (Javaslom Bécset és Karintia dimbjét-dombját.) De nehogy egyedül menj! Kedvesednek is biztosan imponál majd, ha Ischler-en és Bier-en kívül mást is tudsz neki kérni.

Szerencsére a német nagyon logikus nyelv, így nem kell százféle ragot külön megtanulnod, ja és ne feledd: a fél szókészletet már megtanultad, amikor viccet meséltél, benéztél a spejzba egy kis Kaiser’s – vagy épp Herz- szalámiért, mikor először mentél ródlizni télen, locsolkodni egy jókora slaggal tavasszal, heverészni egy matracon nyáron, a suliba ősszel, vagy épp a legújabb slágert hallgattad egy koncerten suli után.

És ha még a tanár is tök jó fej: én adnék egy sanszot, az ziher!

Molnár István
német tanár

Tovább olvasom

Jelenleg nincs német nyelvű tanfolyamunk.

De írja meg nekünk, hogy hetente hányszor, hány órában, mely napokon, milyen időpontokban ér rá? Csoportos vagy egyéni tanfolyamra járna szívesen?Megírom

Interaktív tesztek német nyelvből Interaktív tesztek

A tesztkérdések megválaszolása után lehetősége van elküldeni az Effy nyelviskolának a teszt eredményét. Ez alapján felvesszük Önnel a kapcsolatot és az Ön nyelvtudásának megfelelő tanfolyamot ajánlunk.

Hasznos linkek német nyelvhez Hasznos linkek