Miért épp szanszkrit?

A szanszkrit nyelv az indoeurópai nyelvcsalád óind ágához tartozó nyelv; mint az elnevezés is mutatja, igen régi. Több csoportra oszthatjuk a szövegtípusok alapján (védikus, epikus, klasszikus szanszkrit, buddhista hibrid szanszkrit). Nem beszélt, hanem holt nyelv, jellegében a latinhoz hasonlíthatnánk. Régisége, szépsége, összetettsége sokakat vonz, annak ellenére, hogy nagyon nehéz nyelv.

Hatalmas irodalma van a szanszkritnak; akár az ind költészet, akár a filozófia, akár a vallástörténet, akár a természettudomány vagy pl. az indiai drámaművészet érdekel valakit, bőven talál magának olvasnivalót e nyelven.

A szanszkrit nyelv a fordítóknak is kihívást jelent; kevesen tudnák úgy átadni a nyelv hangzásának szépségét, mint pl. Weöres Sándor tette azt. A szanszkrit lejegyzésére használt leggyakoribb írás a dévanágarí, az újind hindi is ezt használja. Balról jobbra olvassuk, és a karakterek egy vízszintes segédvonalról „lógnak le” (García Márquez kötélen száradó ruhákhoz hasonlította Száz év magány című regényében). Nem kell különösebb rajztehetség a megtanulásához, és fantasztikus érzés, amikor kinyílik az íráskép és értelme lesz a sok ákombákomnak. Szanszkritul megtanulni nem könnyű feladat (az ind hagyomány szerint legalább 49 év szükségeltetik hozzá); tanúsíthatom, hogy hamarabb is el lehet sajátítani az alapjait); sok-sok magolást igényel, de nem reménytelen! (Egy év után már szanszkritul olvashatjuk a Pancsatantra állatmeséit, és Körtvélyesi Tibor magyar nyelvű kiváló nyelvtani összefoglalója is sokat segít a rendszerezésben, tanulásban, fordításban.)

Szép feladat, úgyhogy érdemes belevágni.

Berki Eszter
indológus

Tovább olvasom

Jelenleg nincs szanszkrit nyelvű tanfolyamunk.

De írja meg nekünk, hogy hetente hányszor, hány órában, mely napokon, milyen időpontokban ér rá? Csoportos vagy egyéni tanfolyamra járna szívesen?Megírom

Hasznos linkek szanszkrit nyelvhez Hasznos linkek